já nevím...

Pankrác, Servác a... Ledňáček

20. 5. 2019 17:43
Rubrika: Nezařazené | Štítky: Pipka , fauna , o ničem

Letos někdy na tři zmrzlé jsem ho opět potkala. Seděl na vrbě a koukal do řeky, zřejmě si dělal zálusk na nějakou baštu, co řeka přinese. Můj kamarád ledňáček říční. Jak jsem ho zahlédla, hned jsem zůstala stát, ale i on mě si všiml. Dívali jsme se na sebe, z oka do oka, a já se kochala těmi krásnými barvičkami. Je to ptáček velmi plachý, ale asi si už na mě zvykl, že ho čas od času chodím špehovat :) a tak jsme oba jen stáli a na sebe navzájem se dívali... Dokud nepřiběhlo to moje psisko a malý modrý kamarád frnknul pryč. Nu což, věčně ta chvíle trvat nemohla.

Poprvé jsme se potkali loni na podzim. Bydlí u řeky, co nám teče za domem a tak první setkání bylo jen otázkou času. Slýchala jsem ho už v létě, ale nikdy jsem nezahlédla ani peříčko. Až na podzim, na jedné z posledních vycházek (spíš sprintů) naší potřeštěné psí nebožky, jsem ho uviděla, jak si létá nad řekou svým typickým stylem. Pak jsem ho viděla na chvilku ještě párkrát, až přišla zima. Na jaře jsem si občas říkala, jak se mu daří, jak přečkal zimu a tak, ani jsem ho neslyšela, natož ho vidět, až jsem jednou měla štěstí a od té doby ho potkávám celkem pravidelně. Chtěla jsem ho ukázat dětem, ale nikdy ho v letu nestíhají sledovat a k noře je pochopitelně vodit nebudu, tak zatím budou na své setkání s naším drobným sousedem počkat, až budou mít rychlejší reakce na "hele tam je ledňáček, vidíš ho?" A tak ho zatím potkávám sama. Posledně jsem měla možnost sledovat jeho vířivý zásnubní tanec a jsem zvědavá, zda uvidím i jeho dětičky, než opustí lokaci rodného hnízda :). A zda se dočkáme druhého tance, druhé snůšky... A asi trochu předbíhám :). Tak na zdraví všech ledňáčků (zvláště toho mého) zblajznu jednoho ledňáčka vanilkového :D.

 

___________________

 

Kdyby někdo chtěl mrknout na moc hezký dokument o ledňáčcích s nádhernými záběry, doporučuji tento:

Zobrazeno 1237×

Komentáře

organo

Moc pěkné. Já jsem ledňáčka zatím zahlédla jen jednou - a to bylo opravdu jako modrý blesk - jen se mihnul a byl pryč. Kousek od mého bydliště je chráněná oblast "Údolí Doubravy" a tam řada lidí ledňáčka viděla, - i si ho vyfotili. Já jsem zatím štěstí neměla.
Několikrát do roka jezdím do N.Města nad Metují a tam v údolí Metuje také ledňáček žije, ale osobní kontakt se mi zatím nepovedl...snad někdy. Ale mám radost, že se přece jen někdy zase vyskytují. Když jsem byla malá, tak vidět ledňáčka byla veliká vzácnost.

felis

Taky jsem nikdy neměla štěstí na focení. Než člověk vytáhne nádobíčko, tak je ledňák fuč 🙄. A na číhandu to není, protože to zase nebaví psa 😁. Jinak myslím, že je pořád docela vzácnost, je chráněný, upravují se mu na mnohých místech speciálně břehy, aby měl dobré podmínky k hnízdění a díky tomu se pomalu zase rozšiřuje. Potíž je v tom, že díky samotářskému způsobu života (samozřejmě s výjimkou hnízdění) je těžké odhadnout stavy. Když jeden ptáček potřebuje teritorium o délce 1km, tak se počty logicky zjišťují hůř...

Ivka-Iva-el

Ledňácka vidíváme pravidelně u Svratky. Sedí na větvi a kouká se :-) Je nádherný.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková