já nevím...

Vzhůru srdce, vlasti má...

Vzhůru srdce, vlasti má, k nebi zpěv ať zalétá! Spasiteli chválu vzdej, věčnou věrnost přísahej: Ano, Srdci Ježíšovu slibujeme věrnost znovu!

 

Při této dnešní už tolik let slýchané mešní písni jsem málem propadla depresi. Ponoukla mě k zamyšlení, co vlastně zní z naší země k nebi... A zrovna dnes, kdy jsme strávili nedobrovolně téměř celou noc posloucháním "koncertu" nějaké skupiny ve vedlejší dědině, kdy písně "Hej hou, let's go!" a "Máme to u prdele" byly ještě z těch lepších. Dnes, kdy jsme měli před cestou do kostela takříkajíc srážku s blbcem, který ale toto chování (krádež a následná agrese při odhalení) učil svoje dvě malé děti.

Nedávno jsem dělala svůj malý sociologický průzkum názorů. Kdosi našel plastový balónek s fotkou nějaké rodinky a snažil se tuto rodinu jen tak ze zájmu přes facebook najít, aby zjistil, jak dalekou trasu balónek uletěl. Napsala jsem pod příspěvek jen poznámku o svém podivení nad tím, že se formou fotky někdo takto chlubí, že tímto znečišťuje přírodu a ubližuje zvířatům. Do dnešního dne mám pod poznámkou 64 výsměšných nebo naštvaných smajlíků místo lajků a asi 20-30 komentářů dost nelichotivých, naposled cosi o jalové krávě a postupně přibývají další. Což o to, těm poznámkám a titulům samotným se můžu jen smát, ale to, že je prostředí, ve kterém žijeme těmto lidem úplně jedno, právě naopak má sympatie ten, kdo škodí, to už je na pováženou. Trochu se utěšuju tím, že to je jen vysoká koncentrace voličů agentových a že ti normální se jen prostě báli do diskuse přidat. Ale ani to by nebylo dobré.

V kontextu těchto zažitých událostí mi při otázce, co asi zní z naší země k nebi, trochu zatrnulo. Opravdu je nám jedno, že pár desítek let po převratu se vesele ženeme opět do nesvobody, že se neumíme ohleduplně chovat ani k přírodě, ani k sobě navzájem..? Že to fakt dle výše zmíněné písně máme u míst, kam slunce nesvítí..? Protože jsem nezdolný optimista a pořád jsem hrdá na svůj převážně český původ, tak věřím, že pořád na tom nejsme tak zle, že jen to špatné je víc vidět, protože to dobré je často v očích člověka samozřejmost, které si dokáže hodně vážit, až když to ztratí. A pokud ne, tak pořád to ta další slova jistí:

Divotvorná Boží moc spěla nám vždy na pomoc, vlast i církev chránila, když jí zhouba hrozila...

Bože, prosím obnov náš národ, ať je znovu silný ve víře, blízký a opět věrný Tvému srdci v smýšlení i v činech! Sv. Václave a všichni svatí ať už z našich zemí pocházející nebo mající k našim zemím vztah, orodujte za nás! Panno Maria, buď královnou svému lidu!

Zobrazeno 871×

Komentáře

Jasminecka

Ta.modlitba je hezka... :)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková