já nevím...

Můj den

3. 10. 2017 1:36
Rubrika: Nezařazené

Tak jsem se opět inspirovala milou aktivitou v ŽMM a rozhodla se sepsat harmonogram dne, kdy jsme doma...

Nepočítám všechna ta noční kojení, neb probíhají stylem dítě funí a mlaská - matka se přišoupne blíž a opět usíná, mimino se o sebe postará samo :). Následně po nočním pychu usíná i mimino :). 

4:30 Damík (téměř 2 roky) měl divoké sny a počůral se, ač už je normálně dost dlouho bez plínek - no stane se. Rožínám, suším postel (nepromokavé prostěradlo je v tuto chvíli moje nejoblíbenější věc :D), převlékám postel i dítě do suchého, běžím do přízemí hodit věci do pračky, cestou se napít a zpět. Damík nemůže usnout, má teď hodně noční můry. Chovám dítě, konejším a hladím, dokud neusne.

5:30 Damík usíná. Něco před šestou se budí Bonýšek. Kojení v polospánku, následné přebalení, hurá s potento plínkou do pračky a zase hurá do vyhřáté betličky :). Bonýšek už má vyspáno, chce blízkost maminky i komunikaci, jinak pláče a vzbudí i ostatní. Chvíli mává rukama i nohama stylem větrné mlýny, pak už požaduje interakci, děláme "kovej, kovej", " vařila myšička", "vláček" a jiné blbiny.

asi 7 opět kojíme, Bony usíná, super, můžu spát i já :). Usinám.

Kolem 8h budí se Damíšek. Jde čůrat na nočník vedle postele. Jde se napít. Touží po interakci, jeden člověk mu nestačí. Vstavám tedy já, Bonýk (kojení), kocour Mikuláš a kotě Sazička. Kočky si poslední dobou navykly spát s náma v nohách postele, pokud zrovna nemají blechy, až tak moc mi tam nevadí, aspoň mi zahřívají moje věčně ledový nohy :).

8:30 - 9:00 vstávají Kryštůfek (5) a Heduška (6) a hupsnou k nám na letiště, povídáme si, mazlíme a čteme pohádku, aktuálně Z deníku kocourka Modroočka. 

9:30 hurá na snídani :). Pomodlit ranní modlitbu a bašta. Někdy v tu dobu vstává Michal, posnídá s námi a buď dělá do práce, nebo do práce něco po desáté odjíždí. Dnes dělá z domu, nechám mu tedy Bonýška, sedáme s děckama na kola a jedeme na malý nákup do blízkého města. Chvíli se zdržíme na nádraží, děti to tam mají moc rády a tak sedíme na rampě, klátíme nohama a povídáme si. Když už je Damík moc šmrdolivý a rád by běhal, jedeme domů.

asi 11h Michal odjíždí do práce. Heduška cvičí na housličky, kluci mi pomáhají dát prát pračku (světlá, tedy většinou plínky), myčku a předchystat oběd. Pak jdeme krátce před obědem ven na zahrádku, je pak lepší chuť k jídlu :). Sázíme jarní cibuloviny, těšíme se až na jaře vykouknou, zpracováváme dřevo na topení. Co chvíle kojím, Bonýk má chlapský hlad :). A podle potřeby a aktuální Bonýškovy únavy prokládám ukládáním dítěte ke krátkému spánku. 

13 hodin plus mínus oběd :). Po obědě jde Bonýšek hajat a já si buď dávám kafe jakožto palivo do druhé půlky dne, nebo někdy vytuhnu s ním, dnes stačí ta první varianta :D. Chvilka pro nožky hore.

13:55 - věšení plínek a spol., dávám prát druhou pračku, vyklizení čisté a naklizení špinavé myčky. Trocha úklidu. A samozřejmě kojení. 

15 a kousek (přesně už si nepamatuju) jdeme ven - procházka k rybníku, skáčem panáka, trháme bylinky na zimu, krmíme kachny, pozorujeme život v oblíbeném mraveništi atd. Je krásně teplo, válíme se v trávě a trochu cvičíme, kojím.

19 a ňáký drobný - návrat domů, Michal už na nás čeká. Než se děcka umyjou, honem klohním kaši k večeři. Krájím ovoce do kaše a chystám na stůl. Dravá zvěř se krmí. Všechna. 

20 pomalu uklízíme hračky, Heduška si krátce opakuje něco do houslí, myjeme s Michalem všechna čuńátka :). 

20:45 jdeme ukládat děti, večerní rituál: pomodlíme se všichni, přečteme na pokračování (na žádost děcek aktuálně čteme přípravu na první sv. přijímání). Poté si se staršíma Michal povídá, já jdu dát spát malé kluky - nakojím Bonýška, pomazlím a záhy spí. Damík se zatím tulí k mým zádům a čeká, až Bony usne, poté pomazlím Damíka, chvíli špitáme nebo ho potichu hladím a za chvíli spí taky, z rošťáka v dětské pubertě se stává líbezný andělíček :D. Než usne natvrdo, hodím jednu korunku k B. milosrdenství. Nakonec jdu pomazlit Hedušku a Kryštůfka: sedíme spolu a povídáme, Michal odchází dolů dělat do práce nebo do školy. Po vzoru sv. Jana Bosca říkám slůvko na dobrou noc a mizím taky. Děckám se nechce ještě spát, můžou si v postýlkách potichu hrát nebo číst.

22:00 věším pračku č. 2, vykládám myčku č. 2 a chystám zbytek nádobí do myčky, co se pustí ráno. Ráda bych si předvařila oběd, ale jsem dost unavená - noci s Bonýškovým rostoucím chrupem jsou náročné - zítra je taky den.

23 asi - následně jdu psát Michalovu školní práci a u toho něco zobnu na večeři. 

1:00 odsávám flašku mlíčka pro Damíška. (Rád by se kojil, ale v těhotenství měl na mě moc silný tah a moc to bolelo, takže jsem začala s odsáváním, které bylo MNOHEM lepší, a už mu to zůstalo, protože pít ode mě už neumí :D.) Poté píšu dál. Už to nejde tak rychle, myšlenky utíkají, trocha prokrastinace :).

2:00 Jdu si vyčistit svoje tesáky, umýt se a hurá do hajan. Opět co - kojím :D. 

 

Co mi sepsání tohoto seznamu dalo, je jednoznačně to, že když si to člověk všechno sepíše, hnedle je vidět, kolik práce za den udělal a má možnost si ji i pořádně ocenit. Kdo by si cenil např. čistého nádobí, když stačí jedno jídlo a už je zase špinavé, žejo :)..? Takhle napsaný už to prostě zůstane. Vřele doporučuju sepsat všem maminkám, které mají pocit, že jsou na mateřské neužitečné, trpí pocitem zbytečnosti a nebo mají pocit, že "zase dnes nic nestihly udělat", protože opak je pravdou :)!

-------------------------------------------------

Pozn. 1. Asi to vypadá, že přes den nemám čas na modlitbu, ale když si odmyslím ty střelné, tak obvykle dobu během kojení vyplňuju desátkem, takže co kojení, to jeden desátek, což za celý den je pro mě docela slušné skóre :). Když se kojí dýl, semo tamo stihnu ještě juknout na net, co se děje na signoších či fejsu :).

Pozn. 2. Tento harmonogram dne máme dva dny v pracovním týdnu, kromě těchto máme jeden den výletovej - chodíme na výlety, na koncerty, výstavy, do divadla, sportovní akce a pod. Takže cestu využijeme rovnou k návštěvám kamarádů, známých a příbuzných. Jeden den máme kroužky - hudebku, pohybovku, občas srazy domškoláků. A jeden den jezdíme na dětské mše spojené s adorací a dětským spolčátkem v kostele. Zbytek dne si užíváme u babičky.

Pozn. 3. Nezanesla jsem všechny Damíkovy čuňačinky, katastrofy a vysedávání na nočníku, protože z toho se sestává víceméně celý jeho den a že má, chlapák, parádně napilno, byl by z toho klidně ještě jeden článek :D.

Pozn. 4. Pokud má někdo pocit, že málo spím, tak ano, taky se mi zdá. Bohužel práce se samy nenapíšou, malé děti se v noci samy neobslouží. Za půl roku bude líp :)!

Pozn. 5. Omluvte pravopisné chyby, v pozdních hodinách už jede mozek pomaleji ;).

Zobrazeno 28006×

Komentáře

felis

třeba když odpor vytuhnu s Bonym :D. A taky ve srovnání s tím, co jsem všechno dělala s děckama mně svěřenýma ve skautě... Tak jsou na tom moje děti mnohem hůř :)...

Děkuju všem za milé komentáře, ale tohle se nijak neliší od jakéhokoli jiného počtu dětí. Prostě si člověk dřív nebo později najde fungující model příjemný všem a ten prostě používá :). Ať už je dítě jedno nebo deset :D, to není žádná zásluha, všechny maminky jsou superwomen ;)!

majkiii

... zítra je taky den. Moje řeč :D

Zobrazit 15 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková